Gyakran Ismételt Kérdések – GYIK

Kik fordulhatnak hozzád?

Bárki, aki szeretne érthetőbben, magabiztosabban megszólalni a mindennapok során és a szakmai életben. A beszédtechnika célja, hogy tudatosabb, irányíthatóbb legyen a beszédünk minden helyzetben.

Milyen beszédtechnikai problémákkal fordulhatok hozzád?

Ha úgy érzed, halk, motyogó a beszéded, stressz hatására felcsúszik a hangod, hadarsz, zártan beszélsz, kapkodod a levegőt, bizonytalan a hangod, pontatlan, érthetetlen az artikulációd, akkor érdemes elkezdeni dolgozni a beszédtechnikádon.

Mi a különbség a logopédia és a beszédtechnika oktatás között?

A logopédia a gyógypedagógia egyik ága, a beszéd-, hang-, és nyelvi zavarok megelőzésében, vizsgálatában, javításában segít. A beszédtechnika képzés során jó beszédből csinálunk még jobbat. A kettő azonban általában nem választható el egymástól. A beszédtechnika oktatását éppen ezért logopédus végzi.

Hogy néz ki egy voice coaching folyamat?

A beszédállapot-felmérést követően a beszédkészség fejlesztését a beszédlégzés rendezésétől indítjuk, erre építjük a hangfejlesztést. A beszédtechnika képzés során foglalkozunk a helyes légzéstechnikával, a magabiztos hangadással, a pontos artikulációval és a beszéd kifejező eszközeivel (hangsúlyozás, szünettartás, beszédritmus, beszédtempó, hangerő). Az egyéni igényeknek megfelelően alakítjuk a folyamatot, személyre szabott feladatokkal haladunk hétről hétre, hogy az otthoni gyakorlás és a közös órák eredményeként létrejöjjön egy biztos beszédtechnikai alap.

A munkahelyemen prezentálnom kell két hét múlva, S.O.S. tudsz segíteni?

A beszédtechnikai alapok elsajátításához hosszabb időre van szükség, de néhány tippet és tanácsot tudok adni, hogy természetesebb legyen az előadásod.

Gyerekkorom óta TV bemondó/sport riporter szeretnék lenni. Fordulhatok hozzád?

Igen, bátran!

Podcastet, Youtube csatornát szeretnék indítani, meg tudnád hallgatni a hanganyagaimat?

Igen, elemzem és megbeszéljük közösen, min lenne érdemes dolgozni.

Milyen eredményeket érhetek el a beszédtechnika fejlesztéssel és ezért mit kell tennem?

Minden helyzetben nyugodtan és határozottan, érthetően tudsz megszólalni, mert megtanulod tudatosan uralni a hangodat. A beszédtechnika fejlesztés során különböző gyakorlatok által automatizálod az egyes területeket (légzés, hangadás, artikuláció, hangsúlyozás stb.), így később, beszéd közben már nem kell külön figyelni arra, hogy jól beszélsz-e.

Mennyi idő után várhatok eredményt? Hány alkalomra van szükség?

Mivel több évtizedes berögződéseket kell felülírni felnőtt korban, ezért miniumum fél év heti rendszerességű beszédtechnika tréning és otthoni gyakorlás szükséges a hallható fejlődéshez.

Naponta, hetente mennyit kellene beszédfejlesztéssel foglalkozni, hogy jó eredményeket érjek el?

Minden nap vagy minden másnap egy keveset. Napi 10-15 perc gyakorlás elég ahhoz, hogy elinduljon a fejlődés, később pedig szinten tudd tartani magad.

Mennyibe kerül a beszéd fejlesztése?

Ez attól függ, milyen képzési formát választasz. Az egyéni, csoportos, online tanfolyamok árai eltérőek. A számodra legmegfelelőbb képzési forma kiválasztásáért keress bátran!

Egyedül szeretnék dolgozni a beszédtechnikámon! Hol kezdjem?

A beszédtechnika fejlesztéséhez elengedhetetlen a folyamat elején egy szakember. Ő a „külső fül”, ő tud javítani, amíg meg nem hallod a hibáidat és a kezedben nem lesznek a megoldáshoz szükséges eszközök. A beszédfejlesztéshez szükséges szakkönyvek kiválasztásához, használatához is érdemes szakember segítségét kérni.

Hol találkozhatunk, ha egyéni órákat szeretnék venni?

Budapesten, a 13. kerületi irodámban, illetve online tartom az órákat.

Hogyan zajlik egy óra? Milyen hosszú?

Egy beszédtechnika óra 60 perces, személyre szabott. Minden órán átvesszük az addig gyakorolt anyagokat és foglalkozunk egy új gyakorlattal.

Hogyan tudok fizetni? Előre vagy utólag kell fizetnem?

Utalással vagy készpénzzel lehet fizetni. A számla kiállítását követően történik a fizetés. A jelenlegi vírushelyzetben csak átutalásra van lehetőség.

Hogyan és milyen platformon történik az online oktatás?

Az órák ugyanúgy 60 percesek, megbeszélés szerint Skype-on, Zoom-on, Google Meet-en, Teams-en „találkozunk”.

Lehet bármilyen szervi rendellenességem, ami miatt nem beszélek megfelelően?

Lehet, ez az első beszédállapot-felmérés során ki szokott derülni. Ilyenkor érdemes megkeresni a megfelelő szakembert, mielőtt belevágnánk a beszédfejlesztésbe.

Idegen nyelvi beszédtechnikában is tudsz segíteni?

Alapvetően magyar nyelvben tudok segíteni. A beszéd alapja (azaz a légzés és a hangadás) azonban ugyanaz minden nyelvben. Az artikuláció, az intonáció, a hangsúlyozás viszont már nyelvspecifikus.